Vinkkejä hevosen lentokonekuljetukseen

Hevonen lentokoneessa, kuulostaako hankalalta? Sitä se ei välttämättä ole. Välillä hevostenkin täytyy matkustaa pitkän matkan päähän, ja tällöin ne on mahdollista kuljettaa lentokoneella. Matkustajakoneen ruumaan hevoset ovat turhan kookkaita, joten niiden kuljetukseen käytetään rahtilentokoneita. Hevosen siirtäminen ilmateitse vaatii vaivannäköä ja valmistelua, muttei ole ollenkaan niin harvinainen tapaus kuin voisi kuvitella. Kaviokuomat tarvitsevat lentokuljetusta esimerkiksi silloin kun ne myydään maasta toiseen. Kansainvälisen tason kilpahevoset puolestaan ovat tottuneita reissaajia. Tyypillisesti ne seuraavat kilparatsastajaa kohdemaahan ja viettävät näin suhteellisen paljon aikaa lentokoneissa. Esimerkiksi Rion vuoden 2016 olympialaisten aikana lennätettiin yli 200 olympia-atleettien kilpahevosta Brasiliaan ja taas takaisin kotimaihinsa kisojen päätyttyä. Hevonen voi jopa tottua lentokuljetuksiin vähällä vaivalla.

Rahtikarsinoita ja hoitohenkilökuntaa

Kun kuljetetaan hevonen lentokoneessa, käytetään rahtikoneita. Kavioeläimet kun eivät sovi matkustajakoneessa edes ruumaan. Jos hevosen lentokuljetus on ajankohtaista, tulee olla hyvissä ajoin yhteydessä paikallisiin lentoyhtiöihin. Kaikilla lentoyhtiöillä ja rahtipalveluilla ei välttämättä ole valmiuksia hevosen kuljettamiseen. Rahdilla matkustavat hevoset pakataan yleensä erityisvalmisteisiin kontteihin, jotka muistuttavat karsinoital tai lentokoneen rahtitilaan rakennettuihin aitauksiin. Kontteihin tai aitauksiin mahtuu muutama hevonen kerrallaan, lattialle laitetaan purua ja eläinten nesteen saannista huolehditaan. Kontit on suunniteltu niin, että eläimet pystyvät seisomaan niissä vakaasti. Samalla lailla kuin hevosta voidaan kuljettaa trailerissa eli kuljetusautossa, voidaan se saada pysymään rauhallisena pitkälläkin lentomatkalla.
Koska kyseessä on laumaeläin, kuljetetaan lennolla harvoin vain yhtä hevosta kerrallaan. Kustannusnäkökulman lisäksi vähentää lajitoverin seura hevosen ahdistusta ahtaassa sisätilassa. Hevonen lentokoneessa ei asiaan perehtyneiden mukaan varsinaisesti edes ymmärrä olevansa lennolla. Aina kuljetusten ajaksi suojataan hevosen jalat. Näin niiden herkät jalat eivät vahingoitu jos ne potkivat kuljetustilan seiniä tai toisiaan. Koska lentokoneen rahtitilassa on tavallisesti kylmä, täytyy huolehtia myös hevosen riittävästä lämmönsaannista. Hevosia ei kuitenkaan päästetä lentorahdiksi yksin, vaan hevoskuljetuksissa on lennoilla yleensä mukana koulutettuja eläintenhoitajia. He seuraavat eläinten kuntoa ja tarvittaessa puuttuvat tilanteeseen, jos ne eivät vaikuta hyvinvoivilta. Jos olet itse valitsemassa kuljetuspalvelua hevoselle, kannattaa kysyä kuljetuskäytäntöjen yksityiskohdista lentoyhtiöltä.

Kilpahevoset lentävät ympäri maailmaa

Hevonen lentokoneessa ei ole tavallinen näky, eikä suurin osaa hevosista koskaan tulekaan lentämään. Oma lukunsa ovat kansainvälisiin urheilukilpailuihin osallistuvat hevoset, jotka matkaavat sinne minne ihmiskilpailijakin. Rion olympialaisiin osallistui 223 lentomatkan päästä saapunutta ratsukkoa. Hevosten kuljetuksia keskitettiinkin lähtemään muutamasta kohteesta Brasiliaan, koska näin suurten eläinten kuljetukset saattavat vaatia erityisvarusteluja, paitsi rahtikoneelta, myös lentokentiltä. Esimerkiksi suomalaisten kilpailijoiden hevosia matkasi ensin Belgiaan ja sieltä yhteiskuljetuksella edelleen Rio De Janeiroon. Keskityskenttinä toimivat myös Liegen, Lontoon Stansteadin ja Miamin kentät. Rion hevoskuljetukset olivat pitkälle erikoistuneita: niistä vastasi rahtifirma jolla oli paljon kokemusta nimeenomaan hevoskuljetuksista, ja yhteen koneeseen mahtui 40 hevosta kerralla. Koneessa oli hoitajien lisäksi paikalla myös eläinlääkäri. Aivan näin tarkkaa työtä ei tavallisen hevosen lentokuljetus ole, mutta vaatii silti valmistautumista ja luotettavan lentoyhtiön.